HOME                                                                   URTICARIA

URTICARIA
Urticaria reprezinta o afectiune plurifactoriala cu localizare dermica sau hipodermica, caracterizata printr-o eruptie diseminata sau generalizata alcatuita din papule, placi sau placarde eritemato-edematoase, trecatoare (evolutie < 24 ore) si pruriginoase si se prezinta sub forma unor umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite de mancarimi intense

Urticarile sunt foarte frecvente si in general cele postalimentare sunt cel mai des intalnite. Pot fi afectate pielea din orice regiune a corpului, scalpul, buzele, palmele si talpile.

Tipuri de urticarie

Urticaria acuta persista intre 12 si 24 de ore si cunoaste doua forme: alergica, ale carei cauze declansatoare pot fi intepaturile de insecte, alunele, nucile, crustaceele, medicamentele.

nealergica, declansata de medicamente sau alimente care contin amine vasoactive.

Urticaria cronica persista cel putin 6 saptamani, iar evolutia acestei forme este foarte periculoasa deoarece poate determina complicatii ce pot fi fatale.

Urticariile fizice si cele de contact sunt cele mai frecvente forme. Cele fizice sunt provocate de un factor fizic precum presiunea, caldura, frigul, soarele si se manifesta in zonele presate de pantofi, curea. In general trecatoare, consecintele bolii dispar spontan.

Urticariile de contact rezulta din contactul cu substantele vegetale, animale si/sau chimice

Cauze

Toti alergenii poate determina urticaria, insa cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt urmatoarele:

medicamente - la unii copiit aproape toate medicamentele pot provoca urticarie;

consumul de oua, fructe, nuci, alune si moluste (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulti);

infectii virale;

cancer, leucemie;

intepaturi de insecte;

boli autoimune;

disproteinemii;

expunere la frig, caldura, sau lumina soarelui;

coloranti si conservanti alimentari;

contactul cu animale, in special pisici.

Factori de risc

teren alergic (antecedente personale de alergii);

un istoric familial de alergii;

stresul.

Atentie: urticariile sunt alergii extrem de periculoase, in cazul celor acute, de exemplu edemul Quincke, poate aparea edemul glotic care genereaza decesul.

Metode de tratament

Bolnavii de urticarie pot lua masuri si acasa inainte de a ajunge la medic: ei trebuie sa evite medicamentele (inclusiv aspirina, laxativele, vitaminele) eliberate fara prescriptie medicala, baile sau dusurile fierbinti, sa aplice comprese cu apa rece sau spalari locale pentru ameliorarea pruritului si sa evite lenjeria intima stramta - orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade.

Tratamentul medicamentos al urticariei contine antihistaminice anti H1 nesedative (Aerius - potenta cea mai mare si nu are reactii adverse), efedrina, injectii cu epinefrina pentru simptome severe ca tratament general, iar ca tratament local se utilizeaza mixturile antifluiginoase. Exista situatii de urticarii acute grave, in terapia lor introducandu-se cortizon pe cale generala. In cazul urticariei cronice se aplica metode de desensibilizare (vaccinuri).

Ceaiul AlergiPlant eventual IMUNIPLANT
 

Copyright © 2009 Alergiplant.ro Toate drepturile rezervate

Harta site

Termeni si reguli de utilizare