HOME                                                                   ALERGII ALIMENTARE

Alergiile alimentare reprezinta reactii exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar.

Alergia alimentara nu trebuie confundata cu intoleranta alimentara sau cu intoxicatia alimentara. Ele implica reactii ale sistemului imunitar. In acest caz, organismul reactioneaza la ingestia unui aliment (alergen), declansand o serie de mecanisme de aparare.

O alergie alimentara survine ca reactie la o proteina ce poate fi prezenta in arahide, lapte de vaca, peste, etc.

Nu exista alergie la un glucide sau lipide, desi poate exista intoleranta la lactoza (un tip de glucid prezent in mod normal in lapte).

In cazul unei alergii, chiar si cea mai mica cantitate de aliment poate provoca simptome.

Medicina alopata spune ca nu exista un tratament curativ pentru alergiile alimentare si ca singura solutie consta in evitarea consumului de alimente alergene. Totusi, odata desensibilizat organismul cu ajutorul ceaiurilor AlergiPlant, treptat treptat se poate consuma si acel aliment care a provocat reactia 

Simptomele alergiei pot fi usoare sau foarte grave si chiar potential fatale: dificultati in respiratie, pierderea constientei sau aritmie in cazul unui soc anafilactic.

Alergiile alimentare pot surveni la orice varsta, dar apar in general inainte de 4 ani. La aceasta varsta, sistemul digestiv si cel imunitar nu sunt inca maturizate, fiind mai susceptibile la alergii. Unele alergii se atenueaza sau dispar odata cu trecerea timpului.

Principalele alimente alergene

Cea mai mare parte a reactiilor alergice sunt provocate de anumite proteine din:

- oua

- arahide

- peste

- fructe de mare (crab, homar si creveti)

- nuci, migdale, nuci braziliene, alune, fistic

La copii, principalele alimente cu potential alergenic sunt:

- lapte de vaca Alergia la laptele de vaca survine cel mai frecvent la sugari, inaintea introducerii alimentelor solide.

- unele cereale: grau, orz, ovaz, secara

- soia

- seminte de susan

Semne si simptome

Semnele alergiei apar de obicei la cateva minute dupa ingerarea alimentului in cauza (in maxim doua ore).

Natura si intensitatea semnelor variaza de la o persoana la alta. Ele pot include unele din simptomele urmatoarele, singure sau in asociatie:

- simptome cutanate: prurit (mancarimi), eruptii, eritem (inrosire), tumefactia fetei, a buzelor

- simptome respiratorii: respiratie suieratoare (wheezing), dispnee, jena respiratorie

- simptome digestive: crampe abdominale, diaree, colici, greturi si varsaturi

- simptome cardiovasculare: paloare, hipotensiune arteriala, pierderea constientei

Reactiile alergice severe soc anafilactic au manifestari grave si adesea mortale:

- ingustarea cailor respiratorii, ce antreneaza dificultati in respiratie

- scaderea dramatica a presiunii sangvine

- vertij

- stop cardio-respirator

 

Copyright 2009 Alergiplant.ro Toate drepturile rezervate

Harta site

Termeni si reguli de utilizare